4 landen

4 landen

Paul als toerist in Agra: uitgaan, Taj Mahal en Agra fort

Als bij de Taj Mahal bent kan je moeilijk anders dan een dagje stoppen voor wat sightseeing.

Een avondje uit met Pieter, heel fijne man uit Nederland, die ook in het hotel verbleef en verder ook 2 Amerikanen T.J. en Josh. Pieter had voor een aantal dagen een begeleider met wagen genaamd Pawan.


Onderweg met de Toektoek een Indisch feest op straat.

Bezoek aan de Taj Mahal. Een indrukwekkende ingangspoort:

Het graf van de dame waar alles om draaide. De Shah Jahan was getrouwd met Mevr. Mahal die hem 14 kinderen schonk. Zij overleed op het kraambed van het 14de. De Shah was hierbij ontroostbaar en bouwde een immens mausoleum voor haar met bijgebouwen. Bij zijn overlijden is hij er ook begraven. Taj staat voor “kroon, voor een koning…” volgens het hotel hier.

Alles van marmer ! Eigenlijk is het schandalig hoe een Shah uit de 17de eeuw 1000den mens in slavenarbeid en dood heeft gestort door zijn eigen grootheidswaanzin. Het is eigenlijk een schandalig mooi gebouw:

Dit is slechts een nevengebouw:

En dit is 'm dus:





Volgend bezoek was Agra fort: een versterkte vestiging met luxueuze binnengebouwen:

Dit zijn dan toch weer de mannen die het doen draaien. Na mijn foto vroeg de oude man mij geld. Dit is me nooit overkomen in het binnenland. Voor mij zijn deze toeristische plekken met vragende en roepende mensen nieuw in mijn reis.



En ja, je moet maar over de kantelen kijken en de armoede is volop aanwezig:


Een 2de klas trein met fietstransport in India: om nooit te vergeten !

Na een rustdag met “safari” neem ik een stuk de trein omwille van de onveiligheid op de secundaire wegen. Zo kom ik noordelijk en dus meer in de buurt van Nepal waar het rustiger en veiliger zou zijn. Let’s hope.

Nu, een trein nemen is hier een heel avontuur, vooral dan in combinatie met de fiets. Ik zal dit nooit vergeten. Aan de ene zijde de drukte, overvolle wagons (1ste deel van de reis), vervelende kinderen op de perrons (voelt niet fijn aan, zelfs onveilig). Ze vervelen zich en hangen wat rond en als ze een blanke zien met dure fietszakken zijn ze daar. Maar aan de andere kant vriendelijke behulpzame mensen. Eigenaardig genoeg werkt het transportsysteem hier, ondanks de chaos, vrij goed. Ikzelf en mijn fiets zijn dus goed aangekomen in Agra (bij de Taj Mahal).

Nog een paar beelden van gisteren: etentje met een tof Nederlands koppel Renee en Stefan. Ons eerste idee was om hier te gaan eten maar daar vroegen ze alleen al voor het couvert 3500 INR of 52€ en moest je nog eten en drinken. Het leek wel een Taj Mahal in het klein. Even wat sightseeing en dan zijn we ergens vegetarisch buffet gaan eten: zeer uitgebreid, proeven van alles…


Dit waren mijn beste helpers: de hotelbaas en zijn hulp. Ze hebben alles voor me gedaan. Merk dat ze hier ook slapen (in hun gewone kleren) en altijd van dienst zijn:

Dan samen met Nawet (eigenaar van hotel Green Valley), hij op de moto, naar het depot voor transport. Dadelijk heel wat bekijks:

Alles goed ingepakt, klaar voor vertrek?

Niet dus: de bagagewagon zou bomvol zitten en de fiets pas binnen 1à2 dagen geleverd. Er werd wat gediscussieerd. Uiteindelijk toonden ze een drager die ik wat fooi gaf en toen bleek het wel te kunnen waarbij de chef zei: “It’s because you’re a nice guy”. 

Deze man brandde vlak voor het kantoor een vuurtje om een soort gevormde “stift” (a seal) te maken waarmee zegels aangebracht konden worden.

Toen kreeg ik mijn transportbewijs in zijn kantoortje: 1 €. Mijn ticket koste 0,75 € voor 250 km.

Met inkt werden de pakjes getekend op zijn Indisch maar dan wel erg uitgekiend:

Overoverladen karren die vroeg of laat in elkaar stuiken:

Dit gewicht viel nog mee:


Overvolle wagon met een slaper en een zitter bovenin de bagagerekken:

De slaper:

Deze reis duurt lang: 9u voor 250 km!


Een hulpvaardige Indische apotheker (!) vertelde kort zijn levenssituatie: apotheker met nog een 2de master. Omdat er te veel apothekers waren en verpleegkundigen ook geneesmiddelen konden verdelen was er te weinig werk. Hij werkte nu voor een bank. Hij (een twintiger) had pas zijn vrouw leren kennen (1,5 maand) en ging trouwen. Bij navraag bleek zijn vader en moeder een vrouw aangeduid te hebben en wederzijds. Ze zijn mekaar toen gaan opzoeken en het klikte. Zo anders…

Ik heb een man gevraagd of ik zijn vrouw mocht trekken en hij schudde zijn hoofd op zijn Indisch (wat “Is goed, doe maar” betekent) en dit gaf deze 2 prachtige resultaten:



Een hangtrein met open deuren:

Dan een plotse stop. Iemand was tussen de trein en het perron gevallen waarbij aan de noodrem getrokken werd. Dit is het noodsysteem, een aan elkaar geknoopte trekkabel:

Een videoimpressie van de commotie:



Een overstap met heel wat overslag. Op dit perron begon me weer een jongen lastig te vallen. Gewoon wat rond mij hangen en stomme vragen stellen om contact te krijgen. Er liepen heel wat van die gastjes rondjes. Niet zo fijn. Gelukkig was de volgende trein daar:

Lekkere hapjes door het getraliede raam:

Een soort krokante pannenkoek die dan gekruid werd: 2 voor 15 ct.

Indiërs laten letterlijk alle kleine afval op de grond vallen: papiertjes, nootjes, bekertjes… ook in de trein.


Met deze lieve familie was het aangenaam reizen:

Uiteindelijk ben ik dus na 9u reizen goed aangekomen en heb na wat fietsen en rondvragen snel mijn hotel gevonden. Een bewogen dag. Morgen wordt het toeristisch bezoek met o.a. de Taj Mahal. Nadien neem ik mijn fietstocht richting Nepal weer op.